Intent recollir informació sobre les opinions que mereix l’elecció cardenalícia de monsenyor Antoine Kambanda a l’entorn d’amistats i contactes que tenc a l’interior de Rwanda.

Els dos primers dies posteriors a l’elecció, no n’he rebut gaires. En general, em diuen que «intenten recollir informació de persones que coneixen el cardenal en qüestió». Cosa que els agraesc. Seria molt profitosa per a mi. Des de temps enrere, mantenc moltes ganes de seguir de prop la situació que viu i pateix Rwanda. Duc Rwanda al cor!

D’altra gent em diu que «fins ara, a part del que podem imaginar, encara no han rebut res de fet. El que és segur és que no es tracta d’una casualitat... L'església és un poder, diuen, que s'ha de controlar absolutament des de l'interior, especialment quan tothom sap el nombre de sacerdots assassinats per Kagame o per ordres seves». 

N’hi ha que, havent treballat durant anys a Rwanda com a missioners, se’n senten i veuen tan nafrats que s’estimen més viure’n al marge i acabar les velleses mantenint vius els bons records sostenguts al llarg de dècades. No coneixent de prop la figura d’aquest eclesiàstic, s’alegren d’haver-ne vist el primer cardenal rwandès.

Cercant per internet, trob un article molt ben detallat, en Kinyarwanda, la llengua pròpia de Rwanda. Mir de traduir-lo al català, amb els pocs coneixements que tenc del kirundi... Del mes de març de 2019, mostra molt clarament vincles estrets entre el FPR/Kagame i el cardenal Kambanda.

(Curiosament, tots dos llinatges porten el prefix Ka-, que denota "petitesa". El mot "-game" podria estar relacionat amb allò que és "aspre", "àcid", "difícil", "reticent". El mot "-mbanda", en canvi, podria tenir a veure amb "família tutsi, classificada entre les molt bones famílies tutsi" i alhora amb l'acció d'"esprémer amunt i avall")...

Sigui com sigui, el testimoniatge personal escrit per aquest rwandès em deixa molt colpit i impressionat. Diu que coneix el cardenal des de temps enrere, que hi ha col·laborat intensament i que és «una de les anelles importants en la cadena d'implantació de l'FPR/Kagame a les més altes instàncies governamentals rwandeses, molt abans que fos ordenat capellà...»

Allò que supera la meva capacitat de comprensió és la conclusió a la qual arriba aquest personatge: que tots dos, tant el president com el cardenal, comparteixen el mateix programa planificat d’anar "destruint l’església catòlica a Rwanda a qualsevol preu" (gusenya Kiliziya Gatulika mu Rwanda ku kiguzi icyo aricyo cyose).

Caldrà esperar-ne la traducció al francès, per confirmar que, efectivament, n’acab de fer la correcta, d’aquesta manifestació escrita tan dura, contra la figura del primer cardenal rwandès, elegit pel papa Francesc. 

Si és així, haurem de reconèixer que ens trobam davant d’un cas molt potent de transcendència enorme.

0 Comments:

Post a Comment