En bon primer dia d’aquest Any Nou 2021, m’arriba una de les millors notícies que podia rebre: el papa Francesc, a la fi, ha parlat sobre Rwanda.


N’estic molt content! NDAHIRIWE CANE RWOSE!

Sens dubte que deu haver servit de qualque cosa que un grapat de mallorquins el proppassat mes de juny demanàssim al bisbe de Mallorca Sebastià Taltavull que s’adreçàs directament al papa i li proposàs de dir-hi o fer-hi alguna cosa, a favor de la pau i la reconciliació a Rwanda.

Ho va fer, enviant-li una carta i adjuntant-li les nostres peticions. De manera que a principis de setembre ens comunicava que l'havia enviada a santa Marta, on resideix el papa Francesc, i que li havia arribat la nota justificativa de la recepció.

Li demanàvem que el papa reclamàs un major respecte governamental a les veus opositores que reclamen per vies democràtiques l’enfortiment de la democràcia a la regió dels Grans Llacs Africans.

El bon amic Joan Carrero, que en sap un raig, moltíssim més que jo, sobre Rwanda, m’acaba de comunicar que «a la fi, el papa Francesc ha fet per Rwanda qualque cosa adequada».

Es veu que, amb motiu de la missa solemne que el nou cardenal rwandès, Antoine Kambanda, celebrà a Kigali, la capital de Rwanda, el 6 de desembre de 2020, el papa Francesc va enviar un missatge a les autoritats polítiques, civils i militars, per intermedi del nunci apostòlic, l’arquebisbe Andrjez JOZWOWICZ.

Pel que  m'assenyalen, aquest missatge se centra en uns quants punts:

- El papa anima l’església i tota la societat rwandesa a convertir Rwanda en una casa  millor, comuna per a tots els rwandesos, a través d’un procés de curació mitjançant el perdó i la reconciliació;

- El papa Francesc apel·la a la solidaritat que pari més esment i més atenció als més indigents: els més pobres i socialment rebutjats;

- El papa Francesc defensa mètodes de convivència que tendeixin a convèncer i persuadir més que a  imposar;

- Demana a les autoritats que defensin tota la població amb valentia i de manera competent, com ho fa un bon pare de família;

- Finalment, el Papa recomana construir una societat rwandesa que esdevengui exemple de fraternitat, solidaritat i que hi prepari la joventut i les generacions futures.

En fer això, el papa Francesc reconeix implícitament que a Rwanda:

- La reconciliació real encara està per fer;

- Hi ha enormes desigualtats de renda entre una elit rica i la majoria indefensa de ciutadans;

- La il·lusió de pau social mostrada fins ara és artificial perquè ve imposada;

- Només una societat basada en la fraternitat, la solidaritat i oberta a la joventut esdevé perdurable.

Em crida poderosament l’atenció que nombroses formacions polítiques de l’oposició rwandesa democràtica ja han informat la ciutadania, manifestant públicament que se solidaritzen plenament amb el missatge del papa Francesc. Diuen que està en la línia que marca el seu programa polític i el seu projecte social.

Consideren que, per respondre concretament a aquest missatge, l'actual règim rwandès s'ha de comprometre lleialment a mantenir un diàleg franc amb tots els components socio-polítics rwandesos, inclosa l'oposició política resident a l'estranger. 

Aquest diàleg esdevé necessàriament un requisit previ per a una reconciliació veritable del poble rwandès, que porti a la pau dels cors i a la prosperitat de tots.

El règim actual, dominat pel FPR, ha d’anar més enllà. Cal que renunciï als seus mètodes dictatorials i que protegesqui tothom contra els abusos de les forces de seguretat, que inclouen assassinats, desaparicions forçades, tortures, espolis i discriminació.

Amb data 29 de desembre de 2020, signat a Rouen (Bèlgica), m’arriba el text d’un comunicat difós per un dels partits de l’oposició democràtica rwandesa.

Em recorda Victoire Ingabire Umuhoza, la rwandesa amiga de Mallorca que continua romanent  sota vigilància domiciliària a Kigali, la capital de Rwanda, guardonada amb el Premi Internacional de Drets Humans de l'Associació Espanyola de Drets Humans 2020  (APDHE): 

Entre d’altres assumptes, assenyala que «en donar la benvinguda a la decisió de Sa Santedat el papa Francesc d’elevar Mgr Antoine Kambanda a la dignitat de cardenal, esperen que aquest sàpiga utilitzar tan alta autoritat moral conferida per promoure l’arribada de la reconciliació veritable entre rwandesos, així com l’establiment d’una societat més fraterna i igualitària.

Remarca que un dels grans gestos que començaria a tranquil·litzar la comunitat rwandesa seria que el cardenal Kambanda aconseguís que els bisbes assassinats a Gakurazo el 5 de juny 1994, fossin degudament enterrats a les seves diòcesis respectives, tal com exigeix la tradició.

Agraeixen a Sa Santedat el papa Francesc el seu missatge d’esperança i li demanen que faci un seguiment perquè aquest missatge arribi a arrelar profundament en els fets i en la vida quotidiana de l’església i la societat rwandeses».

No podíem començar l’Any Nou de 2021 amb una notícia millor que aquesta.
Tant de bo que sigui l’any de la pau i la reconciliació a Rwanda, i pertot arreu on se’n pateixen les mancances i males conseqüències.

NOTA:
* Comunicat en castellà
* Comunicat en francès
* Comunicat en català

0 Comments:

Post a Comment